GrandOptical Συμβουλές χρήσης φακών επαφής
Φακοί Επαφής

Συμβουλές για τη χρήση των φακών επαφής

Αν και η χρήση των φακών είναι πολύ εύκολη και με τον καιρό γίνεται συνήθεια, πρέπει να θυμόσαστε μερικούς κανόνες για τη σωστή χρήση τους.  

Πόσο καιρό πρέπει να φοράτε φακούς

Επειδή οι φακοί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδρούν διαφορετικά στη φυσιολογία του ματιού, μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής διαφορετικής χρήσης:

 • καθημερινοί: έως 8 ώρες (π.χ. iWear Light, iWear Hydro)
 • συνεχούς χρήσης: μερικές φορές επιτρέπεται να μην τους αφαιρείτε τη νύχτα (π.χ. iWear Oxygen),
 • παρατεταμένης χρήσης: έως 7 ημέρες και 6 νύχτες,
 • διαρκής χρήσης: έως 31 ημέρες και 30 νύχτες.

Μην παρατείνετε αυτόβουλα την καθορισμένη από τον κατασκευαστή χρήση των φακών, για την αποφυγή της εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Η παρατεταμένη ή διαρκής χρήση φακών πρέπει να είναι πάντα πιστοποιημένη από ειδικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους υγείας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μικρότερο χρονικό διάστημα ή σημαντικό περιορισμό στη χρήση των φακών.

Πότε πρέπει να αλλάζετε τους φακούς

Οι μαλακοί φακοί επαφής πωλούνται σε αποστειρωμένη μορφή – μεμονωμένα, ερμητικά συσκευασμένοι σε ειδικές θήκες. Ήδη κατά το άνοιγμα της θήκης ο φακός επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων από διάφορα είδη μικροοργανισμών που βρίσκονται στο περιβάλλον. Από την πρώτη στιγμή που θα φορέσετε το φακό στο μάτι αρχίζουν να συσσωρεύονται ιζήματα διαφόρων τύπων: πρωτεΐνες, λίπη, ασβέστιο και άλλα μεταλλικά άλατα. Όπως επίσης σωματίδια μακιγιάζ και καλλυντικών – με μια λέξη, όλα όσα μπορούν να βρεθούν στο μάτι και στα δάκρυα εναποτίθενται και στο φακό, ο οποίος φθείρεται και παλιώνει. Ως εκ τούτου, όσο λιγότερο φοράτε ένα ζευγάρι φακών, τόσο καλύτερα είναι για τα μάτια. Για κάθε τύπο φακών ο κατασκευαστής καθορίζει το χρονικό διάστημα στο οποίο οι φακοί μπορούν να φορεθούν με ασφάλεια. Εάν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτές, μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητα συμπτώματα (οφθαλμικές ασθένειες) και κατά συνέπεια ίσως χρειαστεί να διακόψετε τη χρήση των φακών σας.

Ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης οι φακοί χωρίζονται σε:

 • καθημερινούς (π.χ. iWear Supreme 1Day, iWear One Day),
 • δύο εβδομάδων (π.χ. iWear 2Weeks),
 • μηνιαίους (π.χ. iWear MA, iWear XR Comfort, iWear Performance High),
 • τριμηνιαίους,
 • ετήσιους.

Η λειτουργία αντικατάστασης ορίζει το μέγιστο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι φακών από το άνοιγμά του. Μετά από αυτό το διάστημα πρέπει να τους πετάξετε. Η διάρκεια ζωή τους δεν παρατείνεται, π.χ. επειδή δεν τους χρησιμοποιούσατε κάθε μέρα. Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης τους πρέπει να περιποιείστε τους φακούς με το σωστό τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε νωρίτερα τους φακούς με νέους, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και επιπλοκές. Οι φακοί επαφής μπορούν να παρομοιαστούν με τα τρόφιμα, τα οποία μετά το άνοιγμα είναι κατάλληλα για κατανάλωση μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν βρίσκονται στο ψυγείο. Στο κοντινό σας κατάστημα της GrandOptical, ρωτήστε τους ειδικούς, για κάθε απορία σας. Χρησιμοποιήστε τον μηχανισμό εύρεσης που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, ώστε να εντοπίσετε ένα κατάστημά μας.

Αν φοράτε μηνιαίους φακούς (τους αφαιρείτε το βράδυ και τους βάζετε σε θήκη με υγρό) για διάστημα μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο ένα μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης έλκους του κερατοειδούς αυξάνεται 4-5 φορές. Αν φοράτε φακούς μιας χρήσης (καθημερινής χρήσης) και δεν τους βγάζετε ολόκληρη την ημέρα, ο κίνδυνος ελκώδους κερατίτιδας είναι έως και 9 φορές μεγαλύτερος!

Κανόνες χρήσης των φακών επαφής

Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται αν τηρείτε τους απλούς  κανόνες χρήσης των φακών επαφής:

 • Ο τακτικός καθαρισμός των φακών μετά από κάθε αφαίρεση τους από τα μάτια πρέπει να γίνει συνήθεια.
 • Πάντα πριν αγγίξετε τους φακούς να πλένετε τα χέρια σας καλά με ουδέτερο σαπούνι, να τα ξεπλένετε καλά με νερό και να τα στεγνώνετε με πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι.
 • Να μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά με βάση λίπη, λοσιόν ή κρέμες πριν αγγίξετε τους φακούς. Τα καλλυντικά με βάση το νερό είναι καλύτερα, επειδή είναι περισσότερο ουδέτερα.
 • Να βάζετε τους φακούς ΠΡΙΝ κάνετε μακιγιάζ.
 • Κρατάτε τα μάτια σας κλειστά κατά τη χρήση λακ ή άλλων αερολυμάτων.
 • Συμβουλευθείτε έναν ειδικό σχετικά με τη δυνατότητα να φοράτε φακούς κατά τη διάρκεια άσκησης διαφόρων αθλημάτων.
 • Διαβάστε προσεκτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει όλες τις συσκευασίες φακών επαφής και υγρών.
 • Για την αποφυγή των λαθών είναι καλύτερα να βάζετε τους φακούς ξεκινώντας πάντα από το δεξί μάτι.
 • Πριν βάλετε τους φακούς, εξετάστε τους ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σχισμές ή σπασίματα. Αν ο φακός φαίνεται κατεστραμμένος, πετάξτε τον και χρησιμοποιήστε έναν άλλο.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν είναι γυρισμένος στην ανάποδη πλευρά. Για το σκοπό αυτό, τοποθετήστε το φακό στο δείκτη, σηκώστε τον στο ύψος των ματιών και εκτιμήστε το σχήμα του κοιτάζοντάς τον κάτω από φως. Ο φακός πρέπει να έχει φυσικό, σφαιρικό σχήμα.