GrandOptical Ιατρικές Συμβουλές
Φακοί Επαφής

Ιατρικές συμβουλές για τους φακούς επαφής

 • Παράμετροι καμπυλότητας

Πολλοί φακοί έχουν μόνο μία παράμετρο καμπυλότητας (γενική για έναν φακό δηλαδή >80% των εφαρμογών). Όταν για ένα φακό δίνονται δύο παράμετροι, συνήθως η μεγαλύτερη είναι η γενική, ενώ η μικρότερη είναι για τα άτομα με «απότομο» μικρότερο κερατοειδή. Σε ορισμένους φακούς η συνήθης καμπυλότητα είναι 8,3 και σε άλλους 8,7, ανάλογα με τη διάμετρο και το υλικό.

Αυτό που δίνεται είναι ισοδύναμο της καμπυλότητας, επειδή στην πραγματικότητα οι φακοί είναι πολυκαμπυλωτοί.

Είναι ευκολότερο να το καταλάβετε βάζοντας έναν δοκιμαστικό φακό ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά εφαρμόζει και αν είναι άνετος. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα για τον έλεγχο της εφαρμογής των φακών επαφής σας.

 • Αστιγματισμός

Τόσο υψηλός αστιγματισμός συνήθως σχετίζεται με ασθένειες του κερατοειδούς. Συχνά σε τέτοιες καταστάσεις χρησιμοποιούνται σκληροί φακοί.

 • Μπορώ να αλλάξω τον τύπο του φακού χωρίς επίσκεψη στο γιατρό;

Για την αλλαγή του τύπου των φακών επαφής απαιτείται επίσκεψη σε ειδικό και δοκιμή των δοκιμαστικών φακών.

 • Πλεονεκτήματα και οφέλη των φακών επαφής

Σε εκείνους που χρησιμοποιούν ήδη φακούς δεν χρειάζεται να τονίσουμε τα πλεονεκτήματά τους. Για όσους δεν τους έχουν δοκιμάσει αξίζει να τα αναφέρουμε. Άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων!

 • Μπορούν να φορεθούν με άνεση και είναι εύκολοι στη χρήση. Η εκμάθηση της τοποθέτησης, αφαίρεσης και φροντίδα τους είναι εύκολη.
 • Παρέχουν άνεση κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων, στον αθλητισμό και σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
 • Χάρη σ’ αυτούς, μπορείτε να έχετε ένα ευρύ οπτικό πεδίο με οξύτητα όρασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την οδήγηση, όπου μερικές φορές η σωστή αντίδραση εξαρτάται από κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ δεν υπάρχει χρόνος ώστε να κινηθεί ολόκληρο το κεφάλι και πρέπει να επαρκέσουν μόνο οι κινήσεις των βολβών των ματιών. Οι φακοί στην περίπτωση αυτή είναι καλύτεροι από τα γυαλιά.
 • Δεν δημιουργούν ατμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια βροχής και ηλιοφάνειας, επιτρέποντας τη χρήση γυαλιών ηλίου.
 • Αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα των γυαλιών. Αυτές τις δύο μορφές διόρθωσης της όρασης μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε εναλλακτικά. Για παράδειγμα, τις ημέρες που αθλείστε βάζετε καθημερινούς φακούς και αφού τελειώσετε την άσκηση σας τους πετάτε και βάζετε τα γυαλιά. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής πολλαπλών χρήσεων. Προϋπόθεση αποτελεί η επιλογή των καθημερινών φακών όπως και των φακών πολλαπλών χρήσεων να γίνει από έναν ειδικό.
 • Υγρά για τη φροντίδα των φακών επαφής.

Γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα υγρά φροντίδας των φακών επαφής σε κάθε τύπο φακών επαφής; Όπως οι φακοί επαφής έτσι και τα υγρά φροντίδας των φακών διαφέρουν μεταξύ τους.
Ένας βολικός τρόπος φροντίδας των φακών είναι να χρησιμοποιείτε πολυλειτουργικά υγρά, καθώς με το ίδιο υγρό μπορείτε να καθαρίσετε, να απολυμάνετε και να ξεπλύνετε τους φακούς. Αν και τα περισσότερα πολυλειτουργικά υγρά είναι κατάλληλα για τη φροντίδα των περισσότερων μαλακών φακών επαφής, είναι δυνατόν να υπάρχουν εξαιρέσεις λόγω διαφορετικών συστατικών και ασυμβατότητας ορισμένων συστατικών των υγρών με τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένοι οι φακοί επαφής. Για το θέμα αυτό να συμβουλεύεστε πάντα έναν ειδικό και να χρησιμοποιείτε μόνο τα υγρά που σας συνέστησε. Επιπλέον, τηρείτε τις οδηγίες του φυλλαδίου που βρίσκεται στη συσκευασία του υγρού. Σημαντικές οδηγίες για τα υγρά φροντίδας των φακών επαφής:

 • Μην αγγίζετε το άκρο της φιάλης υγρού, για την αποφυγή της μόλυνσής του.
 • Κλείνετε τη φιάλη υγρού αμέσως μετά τη χρήση του.
 • Επικοινωνήστε με ειδικό πριν αγοράσετε υγρό διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιούσατε ως τότε.
 • Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης του υγρού.
 • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ υγρά που έχουν λήξει.
 • Καθαρισμός και φύλαξη των φακών επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής πολλαπλών χρήσεων είναι καλύτερα να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους. Η παραδοσιακή μέθοδος περιλαμβάνει την τοποθέτηση του φακού σε καθαρή και στεγνή παλάμη ενός χεριού, την εφαρμογή μερικών σταγόνων υγρού καθαρισμού και το απαλό τρίψιμο της εμπρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του φακού. Ο φακός πρέπει να ξεπλυθεί καλά με το υγρό και να τοποθετηθεί στη θήκη για τους φακούς.

 • Στα δύο δοχεία της θήκης πρέπει να προστεθεί υγρό, στη συνέχεια να τα κλείσετε και να αφήσετε σε αυτά τους φακούς για το διάστημα που αναφέρεται στο φυλλάδιο που βρίσκεται στη συσκευασία του υγρού φροντίδας των φακών επαφής (συνήθως για μία νύχτα). Αν και συνήθως όλοι θυμόμαστε ότι πρέπει να ξεπλένουμε τους φακούς πριν από την τοποθέτησή τους στη θήκη, δεν είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται ή ξέρουν ότι το ίδιο ισχύει και για τη θήκη. Αυτός είναι ένας από τους πιο παραμελημένους κανόνες υγιεινής κατά τη χρήση φακών επαφής. Κάθε μέρα μετά την τοποθέτηση των φακών, πρέπει να αδειάζετε από τη θήκη το υγρό, να την ξεπλένετε με νέο υγρό για απολύμανση και να την αφήνετε ανοικτή για να στεγνώσει. Το στέγνωμα της θήκης είναι σημαντικό, διότι οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ξηρό περιβάλλον. Δεν το γνωρίζουν όλοι, όμως η θήκη των φακών πρέπει να αντικαθίσταται συχνά με νέα, κατά προτίμηση μία φορά το μήνα.
 • Περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία που έχει ο κατάλληλος τρόπος καθαρισμού μπορεί να σας δώσει ένας ειδικός. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές του ειδικού, μπορείτε να απολαύσετε χωρίς καμία διακοπή την άνεση και άριστη ποιότητα όρασης από τη χρήση φακών επαφής.
 • Φροντίδα των φακών

Για κάθε τύπο φακών που αγοράζετε, τόσο την πρώτη φορά όσο και κατά την επιλογή φακών νέου τύπου, αναλυτικές οδηγίες για τη φροντίδα τους θα λάβετε από τον κατασκευαστή τους. Εφαρμόστε και ακολουθήστε μερικούς βασικούς κανόνες και θα αποφύγετε τα περιττά προβλήματα.

 • Να θυμάστε ότι πάντα πριν από την επαφή με το φακό, δηλαδή την τοποθέτηση, την αφαίρεση ή τον καθαρισμό του, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας. Σε διαφορετική περίπτωση, ό,τι βρίσκεται στα χέρια σας, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των μικροβίων, θα μεταφερθεί στο φακό.
 • Για το πλύσιμο των χεριών καλύτερο από τις πλάκες σαπουνιού είναι το υγρό σαπούνι – αντιβακτηριακό και μη αρωματικό. Πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής ξεπλύνετε καλά τα υπολείμματα σαπουνιού που παραμένουν στα χέρια για να μην μπουν στα μάτια. Σκουπίστε τα χέρια σας με μια πετσέτα που καθαρίζει τη γύρη, ώστε να μην προσκολληθεί στους φακούς.
 • Αν ένας φακός μετά την αφαίρεση από το μάτι πρόκειται να φορεθεί εκ νέου, πρέπει να καθαρισθεί και να απολυμανθεί. Αν δεν το κάνετε, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο φακό μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, ενώ οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο και το λίπος που βρίσκονται στα δάκρυα θα συσσωρευτούν στην επιφάνεια του φακού με τη μορφή εναποθέσεων. Οι εναποθέσεις προκαλούν δυσφορία κατά τη χρήση των φακών και αυξάνουν τον κίνδυνο οφθαλμολογικών λοιμώξεων.
 • Αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής μιας χρήσεως, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κανένα υγρό φροντίδας των φακών. Μετά την αφαίρεσή τους απλώς τους πετάτε. Όταν όμως φοράτε φακούς επαφής πολλαπλών χρήσεων, καθημερινής χρήσης, παραδείγματος χάρη δύο εβδομάδων, μετά την αφαίρεσή τους πρέπει να τους καθαρίσετε και να τους τοποθετήσετε για τη νύχτα σε ένα ειδικό υγρό για απολύμανση.
 • Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι οι φακοί κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η χρήση τους να είναι εύκολη και να μην είναι επιβλαβής για τα μάτια. Ωστόσο, επειδή έχουν άμεση επαφή με τους ιστούς του ματιού πρέπει να μάθετε κάποιους κανόνες ασφαλείας.

 • Πρώτα από όλα χρησιμοποιήστε φακούς που έχουν επιλεγεί από έναν ειδικό.
 • Ακολουθείτε τις οδηγίες του ειδικού και του κατασκευαστή για ασφαλή χρήση: σωστή υγιεινή, τήρηση των περιόδων αντικατάστασης.
 • Αγοράζετε τους φακούς σε σημεία πώλησης που εγγυούνται την αυθεντικότητα και την ημερομηνία λήξης τους. (Τα καταστήματα GrandOptical διαθέτουν πολλές επιλογές σε φακούς επαφής.)
 • Οι οφθαλμίατροι θεωρούν ασφαλέστερους και πιο υγιείς για τα μάτια σας τους φακούς επαφής που συνδυάζουν το σύντομο χρονικό διάστημα χρήσης ενός ζευγαριού φακών με τα βέλτιστα χαρακτηριστικά του υλικού.