GrandOptical η ψυχολογία των γυαλιών - στερεότυπα και πεποιθήσεις
Inspirations

Η ψυχολογία των γυαλιών

Εξυπνότερος, πιο ήρεμος, εσωστρεφής; Ποια στερεότυπα και πεποιθήσεις σχετίζονται με τα γυαλιά;

Ποια στερεότυπα βασίζονται όντως στην πραγματικότητα και ποια αντικειμενικά δεν έχουν κανένα νόημα; Η GrandOptical σας ενημερώνει και σας εκπαιδεύει.

Τα άτομα με γυαλιά είναι έξυπνα. Αυτό ισχύει;

Το συγκεκριμένο στερεότυπο σχετίζεται με την πεποίθηση ότι τα ελαττώματα της όρασης οφείλονται στη «χρήση» των ματιών κατά το διάβασμα. Πράγματι, στο παρελθόν άτομα που ασχολούνταν με τις «επιστήμες», με την ευρεία έννοια του όρου, αντιμετώπιζαν θέματα όρασης – το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, ευνοούν αυτού του είδους τα προβλήματα. Σήμερα, όμως, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο και στατιστικά πολλοί άνθρωποι που φορούν γυαλιά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο*.


Οι συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού είναι ευκολότερες για όσους φορούν γυαλιά  

Είναι αλήθεια – έρευνες του Nory A. Murphy στο Brandeis University το επαληθεύουν. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά στερεοτυπικά θεωρούνται πιο έξυπνοι – και ως εκ τούτου στις συνεντεύξεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει όμως τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια – αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι «άνθρωποι με γυαλιά» έχουν οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους.


Οι άνθρωποι με γυαλιά είναι καλύτερα μορφωμένοι

Στην πραγματικότητα ισχύει μόνο για όσους έχουν μυωπία, στατιστικά όμως είναι αλήθεια. Έρευνες που διεξήχθησαν από το University Medical Center στη Γερμανία έχουν δείξει ότι η μυωπία είναι πιο συχνή σε άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο δείγμα, μυωπία είχε το 54% των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μόνο το 24% των ανθρώπων με χαμηλότερη εκπαίδευση.


Τα άτομα με γυαλιά είναι πιο μυστικοπαθή

Ιδίως αυτό δεν είναι αλήθεια – το επίπεδο εσωστρέφειας τους είναι ίδιο με τον υπόλοιπο πληθυσμό, το στερεότυπο προήλθε από το γεγονός ότι τα γυαλιά – εκτός από το ότι καλύπτουν τα μάτια – καλύπτουν επίσης μέρος του προσώπου (ρίχνουν σκιά πάνω από τα ζυγωματικά, καλύπτουν μέρος των μάγουλων). Ως εκ τούτου, όταν συζητάμε με ένα άτομο με γυαλιά, λαμβάνουμε λιγότερα μη λεκτικά σήματα και είναι πιο δύσκολο να «διαισθανθούμε» αν λέει την αλήθεια ή κατά πόσο συμμετέχει στη συζήτηση. Αυτό έχει αποτέλεσμα να φαίνεται λιγότερο προσιτό και πιο μυστικοπαθές.


Τα άτομα με γυαλιά είναι ειλικρινή

Το επόμενο στερεότυπο αφορά την πεποίθηση για την ειλικρίνεια των ατόμων με γυαλιά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το 57% των ερωτηθέντων που είδαν φωτογραφίες παιδιών με γυαλιά τα αξιολόγησε ως περισσότερο ειλικρινή και άξια εμπιστοσύνης από ότι ήταν στην πραγματικότητα – με άλλα λόγια, αυτό το χαρακτηριστικό έχει υπερεκτιμηθεί (όπως και η νοημοσύνη).


Οι γυναίκες με γυαλιά είναι λιγότερο σέξι

Αν και γνωρίζουμε ότι τα γυαλιά μπορούν να προσθέσουν σεξαπίλ, δυστυχώς πολλοί άνδρες αξιολογώντας τη γυναικεία ελκυστικότητα, αξιολογούν αρνητικά την εμφάνιση των γυναικών με γυαλιά. Στην εκπομπή του καναλιού ABC News «What Glasses Say About You», διεξήχθη ένα πείραμα στο οποίο έδειξαν σε άντρες μια φωτογραφία γυναίκας με γυαλιά και χωρίς γυαλιά, και ερωτήθηκαν με ποια θα έβγαιναν ραντεβού. Δυστυχώς η φωτογραφία με τα γυαλιά έλαβε λίγους πόντους. Οι άνδρες πίστευαν ότι το άτομο αυτό θα είναι βαρετό, πολύ ήσυχο και ντροπαλό. (Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφθείτε ένα κατάστημα GrandOptical και να επιλέξετε σκελετούς που πραγματικά σας ταιριάζουν!)

Τα γυαλιά μυωπίας και το διάβασμα φαίνεται ότι πάνε μαζί

Έρευνα που κάλυψε χιλιάδες ενηλίκους στη Γερμανία δείχνει να επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο της εκπαίδευσης στον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας: Οι πιο μορφωμένοι τείνουν να είναι πιο μυωπικοί, πιθανότατα επειδή περνούν ώρες με τα μάτια εστιασμένα στα βιβλία, αντί στον ορίζοντα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Μάινζ, η συχνότητα της πάθησης έχει αυξηθεί δραματικά. Στις ΗΠΑ, το 42% του πληθυσμού πάσχει από μυωπία, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 80% σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας. Και ο ταχύς ρυθμός αύξησης της συχνότητας υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τα άτομα με γυαλιά είναι λιγότερο συγκρουσιακά

Αυτό είναι αλήθεια και σχετίζεται με την καθημερινή συμπεριφορά που διδάσκει τη φροντίδα για τα γυαλιά. Δεν εμπλεκόμαστε σε σωματικές αντιπαραθέσεις, για να μην βλάψουμε τα γυαλιά και αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά μας σε καταστάσεις που μπορεί να είναι σωματικά απειλητικές.

Τα γυαλιά προσδίδουν αυτοπεποίθηση

Ιδιαίτερα όσον αφορά το επίπεδο γνώσεων. Στην περίπτωση αυτή ισχύει η αρχή της ανατροφοδότησης – καθώς τα παιδιά που φορούν γυαλιά, συνήθως στο σχολείο κάθονται στο πρώτο θρανίο. Αναπόφευκτα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, αφού η συμπεριφορά τους ελέγχεται ευκολότερα. Συχνά έχουν καλύτερους βαθμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους.
Όπως φαίνεται τα γυαλιά έχουν πολλά πλεονεκτήματα – εφόσον βέβαια επιλέξουμε τους σκελετούς με επιτυχία. Γι’ αυτό σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα GrandOptical!