γυαλιά ηλίου και γυαλιά οράσεως στο σχήμα του προσώπου
Inspirations

Επιλέγοντας γυαλιά ηλίου και οράσεως με βάση το σχήμα του προσώπου

Τα γυαλιά δεν είναι μόνο συμπλήρωμα της ένδυσης. Αντιθέτως, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της εικόνας μας. Αν επιλεγούν κατάλληλα, μπορούν να τονίσουν την ομορφιά με φανταστικό τρόπο. Γι’ αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλύσετε το σχήμα των σκελετών.
Στα γυαλιά όπως και στα ρούχα, ο σημαντικότερος κανόνας είναι: βελτιώνουμε τις αναλογίες. Τα γυαλιά που επιλέγονται σωστά πρέπει να μετριάζουν οπτικά τα πολύ έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου και να του προσδίδουν χαρούμενη έκφραση. Υπάρχουν μερικοί κανόνες τους οποίους είναι καλό να ακολουθείτε κατά την αγορά γυαλιών. Το διάβασμα του μίνι-οδηγού πριν από την επίσκεψη σε ένα κατάστημα της GrandOptical, σίγουρα θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το σχήμα των γυαλιών πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με το σχήμα του προσώπου – στα ήπια χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερο εκφραστικοί σκελετοί, σκελετοί με γωνία και αντίστροφα. Αντίθετα είναι στην περίπτωση του μεγέθους: στο μικρό πρόσωπο επιλέγουμε μικρότερους σκελετούς, στα φαρδιά πρόσωπα – μεγαλύτερους. Οι σκελετοί δεν πρέπει να βγαίνουν έξω από τη γραμμή των φρυδιών και να ακουμπούν τα μάγουλα. Σημασία έχει και η άνεση. Τα γυαλιά, ακόμη και τα πιο όμορφα, πρώτα απ’ όλα πρέπει να παραμένουν στη θέση τους και ταυτόχρονα να μην πιέζουν. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε στο κατάστημα να κάνουμε μερικές απότομες κινήσεις του κεφαλιού!

Ήπιο ιδεώδες
Υπάρχουν διάφοροι τύποι σχημάτων προσώπων και κατά την επιλογή των γυαλιών καλό είναι να επιλέξετε με βάση αυτούς. Πώς να βρείτε τον τύπο σας; Μπορείτε να απομακρύνετε τα μαλλιά από το μέτωπό και να κοιτάξετε σε έναν καθρέφτη πως φαίνεστε. Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε σε ένα φύλλο χαρτί το περίγραμμα του προσώπου, αναπαριστώντας τη γραμμή των μαλλιών. Ακούγεται λίγο ασυνήθιστο, αλλά βοηθά πραγματικά.

Το στρογγυλό πρόσωπο έχει ήπιο περίγραμμα πιγουνιού, το σαγόνι και το μέτωπο έχουν παρόμοιο πλάτος. Οι σκελετοί πρέπει να στρογγυλεύουν το πρόσωπο. Μπορούν να είναι τετράγωνοι, με γωνιακό σχήμα, αλλά ποτέ στρογγυλοί! Η γέφυρα δεν πρέπει να φαίνεται, καλά όμως φαίνονται οι χοντροί βραχίονες.

Το οβάλ πρόσωπο είναι ιδανικό! Είναι αναλογικό, το άτομο αυτό έχει ωραία ζυγωματικά, πλατύ μέτωπο, επίμηκες και στρογγυλεμένο πιγούνι. Σε αυτόν τον τύπο προσώπου ταιριάζουν όλοι οι σκελετοί, μπορείτε να ξεδώσετε βάζοντας πχ. γυαλιά aviator ή τα πρωτοποριακά «cat eye». Σημαντικό, ωστόσο είναι τα γυαλιά να είναι τουλάχιστον τόσο πλατιά, όσο το πιο πλατύ τμήμα του προσώπου.

Εκφραστικά χαρακτηριστικά
Διαφορετικά είναι στην περίπτωση τετράγωνου προσώπου με αιχμηρό και πλατύ πιγούνι και πλατύ μέτωπο. Το εκλεπτύνουν οι στρογγυλοί ή οι οβάλ σκελετοί, καλά αποτελέσματα έχουν τα γυαλιά aviator. Τα οβάλ γυαλιά αποτελούν επίσης πρόταση για πρόσωπα τετράγωνα με ψηλό μέτωπο και πιγούνι που σχηματίζει γωνίες. Εναλλακτική λύση είναι οι σκελετοί «γάτας» ή με οβάλ σχήμα. Οι πρώτοι ισορροπούν τις αναλογίες και τραβούν την προσοχή με την αυθεντική εμφάνιση.

Σε ένα τριγωνικό πρόσωπο πρέπει επίσης να βελτιωθούν οι αναλογίες. Σε πλατύ μέτωπο και μεγάλο αιχμηρό πιγούνι καλά αποτελέσματα έχουν τα γυαλιά που μαλακώνουν τα χαρακτηριστικά και τονίζουν την περιοχή των ματιών: σχήμα πεταλούδας, στρογγυλά ή σκελετοί χωρίς το κάτω άκρο.

Τέλος, το ρομβοειδές πρόσωπο, το οποίο μοιάζει με οβάλ, αλλά διαφέρει από αυτό σε μεγάλο βαθμό με χαρακτηριστικά, μεγάλα μάγουλα. Στο πρόσωπο αυτό ταιριάζουν γυαλιά με γωνιακά σχήματα ή γυαλιά χωρίς σκελετό – απλά σημαντικό είναι να μην είναι μεγαλύτερα από το πρόσωπό σας.

Αντρικό στιλ
Οι παραπάνω κανόνες αφορούν κυρίως τις γυναίκες. Οι κύριοι όμως; Στην περίπτωσή τους πιο σημαντικοί είναι οι γενικοί κανόνες για το ταίριασμα του μεγέθους των γυαλιών με το μέγεθος του προσώπου και τους γωνιακούς σκελετούς για ήπια χαρακτηριστικά και αντίστροφα. Οι άνδρες με τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα προσώπου μπορούν να εξετάσουν τα γυαλιά aviator, ενώ όσοι έχουν πρόσωπο στρογγυλό ή τριγωνικό καλύτερα να βάλουν κάτι κλασικό με ορθογώνιο σχήμα. Στην περίπτωση οβάλ προσώπου επιτρέπεται σχεδόν κάθε μοντέλο γυαλιών, με μία εξαίρεση – τα γυαλιά τύπου lenon φαινόταν καλά μόνο στο πρόσωπο του εξαιρετικού μουσικού.

Και μερικά λόγια για τη μύτη. Αν είναι πλατιά, καλά αποτελέσματα έχουν οι σκελετοί με πλατιά γέφυρα στη μεσαία γραμμή. Όταν η μύτη είναι μεγάλη επιλέγονται γυαλιά με χαμηλό μαξιλαράκι μαύρου χρώματος, ενώ όταν είναι μικρή με ανοιχτόχρωμο μαξιλαράκι. Έχουμε δίκιο ότι δεν είναι δύσκολο; Ακόμη κι αν κάποιος αισθάνεται μπερδεμένος, τότε σίγουρα στο κατάστημα οπτικών μπορεί να υπολογίζει σε επαγγελματική – και ευχάριστη – υποστήριξη.