αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις στους φακούς οράσεως
Συμβουλές

Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για τις αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις στους φακούς οράσεως και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε!

Σήμερα, οι αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις στους φακούς οράσεως είναι μια συνηθισμένη επιλογή. Ξέρετε όμως πώς ανακαλύφθηκαν, πώς εφαρμόζονται στους φακούς και τι προσφέρουν στην όρασή σας?

Η ανακάλυψη ότι οι επιστρώσεις στους φακούς οράσεως βελτιώνουν την ποιότητα της όρασης οφείλεται, όπως πολλές ανακαλύψεις, σε τυχαίο γεγονός: Ο Sir Walter Raleigh, το 1886, παρατηρώντας τη διαφορά ανάμεσα σε παλιούς φακούς οι οποίοι είχαν θαμπώσει από το χρόνο και τελείως καινούριους, διαπίστωσε πως οι παλιοί τελικά άφηναν πολύ περισσότερο φως να περάσει. Αυτό οφείλεται στο ότι οι φακοί που ήταν πιο παλιοί, και «θαμποί», περιόριζαν τις αντανακλάσεις και έτσι βελτίωναν την όραση, καθιστώντας τη πιο «καθαρή». Ανάλογες παρατηρήσεις έκαναν και άλλοι επιστήμονες, όπως ο Dennis H. Taylor, σχεδιαστής τηλεσκοπίων, ο οποίος παρατήρησε ότι οι πιο «χοντροί» φακοί που χρησιμοποιούνταν στις φωτογραφικές μηχανές άφηναν περισσότερο φως απ‘ ό,τι οι φακοί οράσεως και ανέπτυξε τη θεωρία ότι η αντι-ανακλαστική ιδιότητα οφειλόταν στη συσσώρευση ατμού από το νερό στην επιφάνεια των φακών.

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να ανακαλυφθεί η βιομηχανική διαδικασία με την οποία η επίστρωση μπορούσε να εφαρμοστεί με μαζικό τρόπο στους φακούς οράσεως. Τη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία, ο Aleksandr Smakula, γερμανός φυσικός  ουκρανικής καταγωγής και διευθυντής του τμήματος έρευνας στο εργοστάσιο Carl Zeiss, κατάφερε να δημιουργήσει με ακρίβεια αντι-ανακλαστική επίστρωση με εξάτμιση φθοριούχου μαγνησίου σε θάλαμο κενού αέρος. Η μέθοδος χαρακτηρίστηκε στρατιωτικό μυστικό και έτσι η γενική της χρήση επετράπη μετά το 1941, αρχικά μόνο στη Σουηδία και στην Ελβετία. Η μέθοδος του Smakula χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, επιτρέποντας μεγάλες προόδους στην επιστήμη, τη φωτογραφία, την παρατήρηση του σύμπαντος αλλά και στην καθημερινότητά μας, αφού οι επιστρώσεις έχουν βρει πολλές χρήσεις, από γυαλιά και φακούς οράσεως μέχρι οθόνες υπολογιστών.

Τι μας προσφέρουν οι φακοί γυαλιών οράσεως με αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις;

  1. Καλύτερη όραση
  2. Πιο ξεκούραστη όραση, ειδικά για όσους εργάζονται φορώντας γυαλιά οράσεως
  3. Μεγαλύτερη ευκρίνεια
  4. Λιγότερη «θαμπάδα» σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως τη νύχτα
  5. Μεγαλύτερη ασφάλεια στην οδήγηση
  6. Απορροφούν τη βλαβερή ακτινοβολία (UV, ηλεκτρομαγνητική)
  7. Επιτρέπουν τη χρήση λεπτότερων φακών στα γυαλιά οράσεως
  8. Λερώνονται λιγότερο και καθαρίζουν πιο εύκολα (είναι υδρόφοβοι και λιπόφοβοι)

 

Related Posts